zaterdag 14 juni 2008

Politie jaagt op gevangenen na massale uitbraak uit gevangenis Kandahar

De politie van Afghanistan is bezig met een klopjacht om de uitgebroken gevangenen op te sporen. Vrijdag ontsnapten meer dan 1.000 gedetineerden uit de gevangenis Sarposa van Kandahar nadat die was bestormd door de Taliban.

Bij de aanval op de gevangenis van de tweede grootste stad in Afghanistan vonden zeker 9 bewakers de dood. Ook een aantal gevangenen kwam om het leven.

Alle gevangenen wisten volgens de provincieraad te ontsnappen, waaronder ongeveer 390 Taliban-gedetineerden.

Afghaanse functionarissen zeggen dat er 870 gedetineerden zijn gevlucht. De NAVO houdt het op 1.100. het gaat om Taliban en "gewone" criminelen.

De NAVO zegt dat er in totaal ongeveer 1.100 mensen zijn ontsnapt, maar dat dit geen grote consequenties zal hebben.

De verdragsorganisatie gaf toe dat de massale uitbraak een “succes” was. “Hun jongens hebben het op de juiste manier klaargespeeld,” zei ISAF-woordvoerder generaal Carlos Branco.

“Maar het heeft geen strategische gevolgen,” zei hij, en “er kunnen geen conclusies uit worden getrokken of het de militaire operaties in het gebied zal hinderen. Ook vallen er geen conclusies uit te trekken met betrekking tot de kracht van de Taliban.”

Er zouden zich volgens Wali Karzai, het hoofd van de provincieraad, nog 200 gevangenen in de cel bevinden. Hij zei dat niemand precies weet hoeveel mensen er zijn ontsnapt.

Onder de ontsnapte gevangenen bevinden zich hoge Taliban-commandanten uit het veld, waaronder Mullah Kayom, Mullah Gulbari, Khaled Agha en een aantal anderen die “uiterst belangrijk waren”, aldus de broer van de president.

Ze waren van belang omdat ze de meeste aanslagen, moorden op regeringsfunctionarissen, zelfmoordaanvallen en zulk soort activiteiten beraamden

De politie doorzoekt auto’s en woningen, heeft politieposten opgesteld en de noodtoestand is uitgeroepen.

De aanval werd uitgevoerd met een tankwagen die bij de wachtpost tot ontploffing werd gebracht, een zelfmoordaanvaller die een muur opblies, Taliban op motorfietsen met raketten en busjes die gereedstonden om bevrijde gevangenen af te voeren.